استعدادیابی نوجوانان معمولا در دوره دبیرستان (یعنی زمان انتخاب رشته) و سپس زمان انتخاب رشته دانشگاه عمدتا مطرح میشود. با استفاده از روشهای مختلف میتوان به استعدادهای نهفته نوجوان پی برد و او را در مسیر موفقیت سوق داد. چه دختران و پسرانی که بدون هیچ فکری وارد رشتهای شده و بعدها از انتخابشان پشیمان شدهاند. برای جلوگیری از این مساله متخصصان راههایی برای سنجش مهارتها، استعدادها، علایق و انتخاب مسیری متناسب با ویژگیهای فردی مشخص کردهاند. پس با کمی تامل در این دوره حساس میتوانید آیندهای روشن را برای خود وفرزندتان رقم بزنید.
منبع: استعدادیابی نوجوانان و جوانان
استعدادیابی نوجوانان وجوانان فقط محدود به مسائل تحصیلی و درسی نمیشود. اگر نوجوانان به موقع از استعداد ها و توانمندی های خود مطلع شوند؛ بهتر میتوانند در مورد آینده خود تصمیم گیری کنند. همکاری خانواده ها در مورد این موضوع بسیار اهمیت دارد. همچنین معلمین و مشاورین مدارس هم نقش مهممی در این باره ایفا میکنند.
شاید فکر کنید دوره نوجوانی یا جوانی برای استعدادیابی دیر است و تنها در سنین کودکی میتوان به استعداد افراد پیبرد، اما این باور با نظر متخصصان همسو نیست. زیرا آن ها معتقدند بهترین سن برای استعدادیابی دوران کودکی و در بازه 3 تا 6 سالگی است. اما پس از این زمان شانس کشف استعدادهای افراد از بین نمیرود. چرا که استعدادها امری ذاتی هستند و میتوانند سالهای سال بصورت نهفته باقی بمانند. تاکید بر استعدادیابی در سنین کودکی تنها به این دلیل است که پدر و مادر هرچقدر زودتر از تواناییهای فرزندشان باخبر شوند فرصت بیشتری برای فراهم کردن یک بستر مناسب در اختیار دارند.
با این حال استعدادیابی نوجوانان و جوانان در کیفیت آینده فرزندتان تاثیرگذار است. چرا که اگر ظرفیتهای ذهنی منحصر به فرد فرزندتان را بشناسید میتوانید در انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل آینده راهنماییهای بهتری در اختیار او قرار دهید. همچنین در این شرایط اگر زمینه مناسب و همسو با استعدادهای نوجوان یا جوان فراهم شود، شانس موفقیت به میزان زیادی بالا خواهد رفت.
اگر میخواهید به فرزند خود در سنین نوجوانی یا جوانی کمک کنید تا استعدادهای خود را بشناسد، باید برخی اصول و توصیههای روانشناختی را مدنظر قرار دهید. در ادامه به چند مورد از مهمترین آنها اشاره کردهایم.
اصولیترین اقدامی که برای استعدادیابی نوجوانان و جوانان میتوانید انجام دهید؛ مراجعه به یک مرکز روانشناسی معتبر و دریافت خدمات مشاوره است. روانشناسان در جلسات مشاوره به واسطه مصاحبه بالینی و انجام انواع تستهای هوش و شخصیت به مراجعین خود کمک میکنند تا به بینش دقیقتری در مورد خود و توانمندیهای منحصر به فردی که دارند دست پیدا کنند. بعضی از تست هایی که در این سنین از نوجوان گرفته میشوند؛ شامل تست هالند و هوش گاردنر است. در تست هالند که برای سنین 12 سال به بالاست؛ 6 تیپ شخصیتی را تشخیص میدهد.