فرسودگی شغلی برای بسیاری از افراد شاغل بعد از 10 سال کار معمولا به وجود میآید. زندگی کردن در شهرهای بزرگ، باعث ایجاد مشغلههای فکری گوناگون و کمبود وقت برای رسیدگی به امورات شخصی میشود. هر کار و شغلی استرس و فشارهای مرتبط با خود را دارد که میتواند به مرور باعث ایجاد فرسودگیشغلی شود. نشانههای فرسودگی شغلی معمولا گوشهگیری و سرخوردگی است. کسانی که دچار فرسودگی شغلی میشوند، برای فرار از محیط کار یا کم کاری بهانههای مختلف میتراشند و یا دچار افت کیفیت کار یا درآمد میشوند. در صورتی که در چنین وضعیتی قرار گرفتهاید، برای تغییر شرایط حتما از مشاوره شغلی استفاده نمایید.
منبع : فرسودگی شغلی
استرسها و فشارهای کاری به مرور باعث ایجاد فرسودگیشغلی میشود. کسی که به دلیل استرسهای ناشی از کار دچار کار زدگی، بی حالی، سستی، بیتفاوتی نسبت به محل کار شده است و به قولی کار کردن او را از پا در آورده، دچار فرسودگیشغلی میباشد.
فرسودگی شغلی، در واقع پاسخی است که فرد به عوامل فشار و استرسزا در محیط کار می دهد. این اختلال در نتیجه طولانی شدن بازه زمانی فشارهای کار ایجاد میشود.
کسانی که شاغل هستند، برای جلوگیری از فرسودگی شغلی، بهتر است اگر از شغل خود راضی نیستند، نسبت به تغییر شغل و شرایط زندگی خود اقدام کنند. برای یافتن شغل مناسب خود بهتر است با تست های استعدادیابی شغلی انجام دهید.
چه کسانی در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند؟
برخی از افراد بیشتر از سایرین در معرض فرسودگیشغلی هستند که عبارتند از؛
البته باید اشاره کنیم که علاوه بر موارد بالا افرادی که کمال طلب و اهل رقابت و پیشرفت هستند نیز در معرض فرسودگیشغلی قرار دارند. این دسته از افراد به دلیل داشتن اهداف بسیار ایده آلانه سعی میکنند با سخت گیری تمام و بدون گله زمان زیادی را کار کنند.
مهمترین و اصلیترین عامل ایجاد فرسودگی، داشتن استرس مداوم در محیط کار است. معمولا این نوع استرس ناشی از حس مسئولیتپذیری و یا ترس از پیامدهای عدم اجرای درست کار ایجاد میشود. برای آنکه بتوانید راهکاری برای مقابله با این نوع استرس پیدا کنید، ابتدا بهتر است با عوامل ایجاد کننده آن که در ادامه آوردهایم، آشنا شوید.
فرسودگیشغلی اختلالی است که ممکن است در هر سنی به وجود آید، اما به مرور و به تدریج در هر کس ایجاد میشود. بروز این اختلال دارای مراحل مختلفی است که در ادامه توضیحی پیرامون آن ها ارائه کرده ایم:
فرد پس از پیدا کردن یک شغل جدید، با شور و شوق و در واقع سرشار از احساسات سرخوشی و شادمانی کار خود را آغاز میکند.
در این مرحله از کار همه چیز خوب است و خوب پیش میرود اما اگر پس از گذشت مدتی، انتظارات فرد از شغلی که انتخاب کرده به خوبی پیش نرود، شور و شوق او کم کم از بین میرود.
از بین رفتن شور و شوق و هیجان برای انجام کارهای مربوط به شغل باعث میشود که فرد انرژی جسمی و روانی کمی برای انجام کار داشته باشد.
مرحله دوم از فرسودگیشغلی، کم آوردن است. در این مرحله فرد احساس میکند انرژی کافی برای انجام شغلش را ندارد. اغلب افراد شاغل در این مرحله از فرسودگیشغلی، برای جبران انرژی خود خواب و سیگار را جایگزین میکنند.
در مرحله سوم، نشانههای فرسودگی شغلی در فرد ایجاد میشود. نشانههای جسمی و روانی فرسودگی شغلی در یک فرد شامل موارد زیر است:
در مرحله آخر به عبارتی فرد به بن بست میرسد. کسی که دارای فرسودگی شغلی است، در این مرحله پتانسیل درگیر شدن با مدیران و یا همکاران خود را دارد. قرارگیری در این مرحله از فرسودگیشغلی، حتی میتواند موجب شود فرد کار خود را نیز از دست بدهد.
همانطور که اشاره کردیم فرسودگیشغلی دارای نشانه هایی است. این نشانهها در زمینههای مختلف بروز کرده و در نهایت بر روی عملکرد شغلی و روابط فرد در زندگیاش تاثیر میگذارد. به مهمترین نشانههای فرسودگی شغلی در ادامه اشاره کردهایم:
نادیده گرفتن نشانه های فرسودگیشغلی میتواند باعث بدتر شدن شرایط شود. توصیه میشود اگر دارای نشانه های فوق هستید از روانشناس کمک بگیرید.
بهبود فرسودگی شغلی مانند یک بیماری نیست که پس از تشخیص به سرعت بهبود یابد. فرد باید به مرور تغییراتی را در خود ایجاد کند تا بتواند نشانههای این اختلال را از بین ببرد. استفاده از راهکارهای زیر برای مقابله با فرسودگی شغلی موثر است:
در صورتی که از راهکارهای گفته شده استفاده کردهاید، اما به نتیجه نرسیدهاید؛ توصیه میشود با مشاور روانشناس برای فعالیت در زمینه کسب و کار مناسب صحبت کنید. در صورتی که تصمیم به تغییر شغلتان گرفتهاید، حتما مقاله انتخاب شغل مناسب را بخوانید.
کسانی که در مرحله مزمن فرسودگی شغلی قرار دارند باید به روانشناس مراجعه کنند. متخصص برای درمان فرسودگی شغلی، متناسب با شرایط فرد از روشهای مختلف درمانی استفاده میکند که در ادامه به آن اشاره کردهایم:
فرسودگی شغلی در میان بیشتر افراد شاغل به ویژه کارمندان دیده می شود، اما تعداد کمی از افراد نشانه های آن را جدی می گیرند و به فکر درمان هستند و بسیاری یا شرایط کار را تحمل می کنند و یا شغل خود را تغییر می دهند.
با آگاهی از نشانه های فرسودگی شغلی میتوان به موقع نسبت به برطرف کردن آن اقدام کرد. ممکن است در بسیاری از موارد تشخیص نشانه های فرسودگیشغلی سخت باشد. بهتر است برای شناسایی فرسودگی شغلی و درمان آن از یک روانشناس کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه فرسودگی شغلی میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
ورود به صفحه
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
منبع : فرسودگی شغلی