اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری ریشه در اختلالات روانی فرد دارد و در دسته اختلالات عصبی شناختی قرار میگیرد. کسانی که مبتلا به اختلال صدا بیزاری هستند، به دلیل برخی ناهنجاریهای مغزی در برابر شنیدن صداهای خاص، اذیت میشوند. واکنش و حالتهای عصبی پس از شنیدن صداهای خاص و مشخص، غیرارادی است و باعث میشود فرد مبتلا واکنشهای رفتاری شدیدی از خود نشان دهد. در ادامه اطلاعات کاملتری از علت ایجاد و نشانههای اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری و درمان آن ارائه کردهایم. برای دریافت مشاوره فردی برای رفع این موضوع کلیک کنید.
منبع: اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری
اختلال میسوفونیا (Misophonia) یا صدابیزاری (Hatred of sound) همانطور که از نامش مشخص میباشد، به معنای تنفر داشتن و بیزار بودن از یک صدای به خصوص است.
کسانی که مبتلا به اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری هستند، وقتی تحت تاثیر صدای خاصی قرار میگیرند، به طور غیرارادی دچار واکنشهای شدید رفتاری و یا احساسات منفی و غیرقابل کنترل میشوند.
معمولا شنیدن این صداهای به خصوص در فرد مبتلا به اختلال صدا بیزاری، میتواند منجر به عصبانیت لحظهای فرد شده و در نهایت باعث ایجاد استرس و اضطراب در او شود.
اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در روابط شخصی فرد نیز بشود؛ چراکه ممکن است صدای آزار دهنده او صدای نزدیکان و یا حتی همسر باشد و واکنش های تند او نسبت به صدا، سبب ناراحتی آنها شود.
واکنش شدید افراد مبتلا به اختلال صدابیزاری از سوی دیگر افراد درک نمیشود و معمولا واکنش فردی که در برابر این صداها عصبانی میشوند را درک نمیکنند.
بیشتر بخوانید : بیماری وسواس
از مهمترین نشانههای اختلال صدابیزاری این است که فرد در برابر شنیدن برخی صداهای به خصوص، واکنش شدیدی از خود نشان میدهد. نکته جالبتر این است که شنیدن همین صداها برای دیگران امری عادی میباشد.
عوامل محرک اختلالمیسوفونیا در افراد مختلف متفاوت است. به این معنی که ممکن است هر فردی با شنیدن صدای خاصی دچار عصبانیت و یا واکنشهای رفتاری شدید شود. بیشترین کسانی که مبتلا به این اختلال هستند، از شنیدن صدای دهان دیگران بیزار هستند. در ادامه به رایجترین عوامل محرک اختلال میسوفونیا اشاره کردهایم:
در نظر داشته باشید که شنیدن برخی صداها همچون صدای گچ بر روی تخته، برای همه اذیت کننده است و این مورد نشانهای از ابتلا به اختلال صدابیزاری نیست.
معمولا کسانی که مبتلا به اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری هستند، مهارت گوش دادن پایینی دارند. در واقع اگر سخنان فردی که در حال حرف زدن است با یکی از عوامل محرک این اختلال تلفیق شود، سبب میشود فرد تمایلی به گوش دادن نداشته باشد.
مطابق آنچه که روانشناسان متوجه شدهاند، بیشتر صداهای پست سر هم و تکراری سبب تشدید اختلالمیسوفونیا میشوند.
هر چه تعداد دفعات تکرار یک صدا بیشتر باشد، میتواند سبب تشدید اختلال صدابیزاری در فرد مبتلا شود و او را کلافه و عصبانی کند.
لازم است بدانید برخی از بیماران مبتلا به اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری، با برخی عوامل محرک بینایی نیز همچون تکان دادن پا، مالش بینی، پیچ دادن موها و … نیز دچار حساسیت عصبی میشوند.
افراد مبتلا به اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری در برابر صداهای آزاردهنده و به خصوص، واکنشهای متفاوتی از خود نشان میدهند؛ اما به طور کلی برخی واکنشها به شرح زیر، در برابر شنیدن صداها اغلب در میان مبتلایان یکسان است:
دلیل اصلی اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری تاکنون مشخص نشده است، اما بیشتر افرادی که دارای یکی از اختلال وسواس جبری، اختلالات اضطرابی، سندرم تورت هستند، بیشتر به این اختلال مبتلا میشوند. برای آشنایی با سایر اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
برخی نیز معتقدند که اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری دلیل وراثتی دارد. در حالت کلی روانشناسان معتقد هستند که اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری مرتبط با مشکلات عصبی و روانشناسی میباشد.
کسانی که به دلیل سبک زندگی ناسالم، آرامش روانیشان تحت تاثیر قرار دارد، بیشتر به اختلال صدابیزاری مبتلا میشوند. با تمامی این توضیحات تاکنون دلیل اصلی بروز اختلال صدابیزاری مشخص نشده است.
اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری دارای آسیبها و عوارض متعددی در زندگی فرد میباشد. در ادامه به آسیبهای میسوفونیا بر زندگی افراد مبتلا اشاره کردهایم.
از آنجایی که در سراسر جهان، تحقیقات خاصی بر روی این اختلال انجام نشده است، درمان دارویی خاصی نیز برای آن وجود ندارد. معمولا روانشناسان با روانکاوی و آنالیز افکار بیمار، سعی در درمان اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری دارند.
به طور کلی درمان قطعی و تضمین شدهای برای اختلال صدابیزاری وجود ندارد اما شرکت در جلسههای مشاوره روانشناختی، درمان استرس، گوش دادن به صدای طبیعت و … میتواند در درمان این اختلال موثر واقع شود.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
آیا اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری درمان می شود؟
اختلال میسوفونیا یا صدابیزاری سبب میشود فرد در برابر شنیدن صداهای به خصوص و آزاردهنده اذیت شود. درمان قطعی و تضمین شدهای برای آن وجود ندارد، اما مراجعه به روانشناس میتواند از روشهای موثر در جهت بهبود بیمار باشد.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری