اختلالات شخصیت مجموعهای از اختلالات روانشناختی هستند که رفتار و کردار عجیب و غریبی دارند. احتمالا به علت رفتار تعدادی از اطرافیان خود از لفظ خودشیفته استفاده کرده باشید. یا از طرز رفتار برخی شخصیت ها تعجب کرده باشید. شاید هم از بی ثباتی عاطفی شریک احساسی خود کلافه شدهاید. طبق تحقیقات انجام شده از هر ۲۰ نفر ۱ نفر مبتلا به یکی از انواع اختلالات شخصیت است. در ادامه انواع، علائم و درمان اختلال شخصیت را شرح دادهایم. برای تشخیص میتوانید یکی از انواع تست شخصیت شناسی را رایگان انجام دهید.
منبع: اختلالات شخصیت | انواع و علائم اختلال های شخصیت
شخصیت یعنی ثبات فکری، عاطفی و رفتاری. اما کسانی که اختلال شخصیت دارند ثبات فکری، احساسات، رفتار ندارند.
به اختلالاتی که در خلق و خو، مزاج یا سرشت یک فرد اثرگذار است و اصولا ریشه در کودکی دارند؛ اختلال شخصیت میگویند. اختلالات شخصیت، اختلالات روانشناختیاند که رفتارهای ناسازگار و غیرمنعطف دارند. در زندگی روزمره و ارتباط در اجتماع با مشکل روبرو میشوند. زندگی با این افراد دشوار و آزاردهنده است.
اختلالات شخصیت انواع مختلفی دارد که به 3 دسته کلی زیر تقسیم میشود.
دسته اول: اختلال شخصیت پارانویید ، شخصیت اسکیزوئید و شخصیت اسکیزوتایپال
دستهدوم: اختلال شخصیت خودشیفته ، شخصیت نمایشی ، اختلال شخصیت مرزی و شخصیت ضد اجتماعی
دسته سوم: اختلال شخصیت اجتنابی ، شخصیت وابسته و شخصیت وسواسی جبری
در ادامه هر 3 گروه اختلالات شخصیت را بطور مختصر توضیح دادهایم.
به طور کلی 10 نوع اختلال شخصیت وجود دارد. آنها را در 3 دسته A ، B، C طبقه بندی کردهاند. هر کدام از این طبقات ویژگی های مشترکی دارند.
افراد دچار یکی از اختلالات شخصیت گروهA از نظر دیگران رفتار عجیب و غریب دارند. شاخصه اصلی این گروه عدم ثبات شخصیت آنهاست. مشکلات آنها پیچیده و اساسی است. این دسته به 3 زیر گروه تقسیم میشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به اختلالات شخصیت دسته A کلیک کنید.
کسانی که در این دسته از اختلالات قرارمیگیرند، در کنترل احساسات خود دچار مشکل هستند. این افراد رفتارهای غیر قابل پیش بینی و اغلب نمایشی دارند. این دسته به 4 زیر گروه تقسیم میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به اختلالات شخصیت دسته B کلیک کنید.
کسانی که در دسته c طبقه بندی میشوند، تقریبا همیشه دارای استرس، ترس و اضطراب فراگیر هستند. این دسته به 3 زیر گروه تقسیم میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به اختلالات شخصیت دسته C کلیک کنید.
علل اختلالات شخصیت به صورت متعادلی از وراثت و محیط است. در ادامه راجع به عوامل اختلال شخصیت توضیح دادهایم.
ژنتیک: برخی خصوصیات شخصی توسط والدین به فرزندان انتقال پیدا میکند. برخی خصوصیات مربوط به اختلال های شخصیت هم یکی از میراثهای والدین است که به فرزندان منتقل میشود.
محیط: گاهی عوامل محیطی و اجتماعی در شخصیت و رشد افراد تاثیر گذار است. آزار جنسی و جسمی در کودکی، تنشهای خانوادگی و وابستگی به الکل والدین از عوامل محیطی هستند. برای مثال: اگر کودکی در خانوادهای با سطح متوسط و اجتماعی به دنیا آمده باشد. اما در محل زندگی همسایگان و افراد بزهکار زندگی میکردند. کودک پس از رشدیافتن تبدیل به شخصیت ضداجتماعی گشته است.
طبق تحقیقات، پژوهشگران به نتیجه جالبی دست یافتهاند. 2 قلوهای دو تخمکی از خانواده متوسط و اجتماعی که از والدینشان جداشده بودند، مورد مطالعه قرار دادند. فرزند اول را به خانواده فرهنگی و فرزند دوم را به خانوادهای با شخصیت اسکیزوئید سپردند. پس از گذشت چند سال و شکلگیری شخصیت بچه ها، مشخصشد کودکی که در خانواده فرهنگی بزرگ شده بود شغل کارمند داشت. و کودکی که در خانواده با شخصیت اسکیزوئید رشد کرده بود بسیار منزوی و از اجتماع گریزان بود.
زیستی: شاید فردی با مصرف داروها و مواد شیمیایی تبدیل به شخصیت پارانویید شود. (البته در صورتی که در خانواده همچین ویژگی شخصیتی نداشته اند). برای مثال: برخی افراد با شخصیت متعادل پس از مصرف مواد، خصوصیات شخصیت پارانویید را نشان میدهند.
همه اختلالات شخصیت به اطرافیان آسیب میرساند. اما برخی اختلالات شخصیت پرخطرتر هستند. مانند شخصیت ضداجتماعی و پارانوئید.
خطرات ضد اجتماعی ها: این افراد به طرز عجیبی به دنبال مشاجره، نقص قوانین و عدم مسئولیت پذیری هستند. این شخصیت حتما در برههای از زندگی درگیر مراجع قانونی میشود. رانندگی پرخطر و با سرعت بالا دارند، و به همین دلیل درصد تصادف این شخصیت ها بیشتر است.
خطرات پارانوئیدها: یکی دیگر از اختلالات شخصیت پرخطر پارانوئید است. اگر فردی که سوءظن دارد و به دیگران مشکوک است، همزمان مواد (مواد مخدر یا محرک) مصرف کند؛ علائم پارانوئیدی آنها افزایش مییابد و دست به کارهای خطرناک میزنند.
برای کسب اطلاع بیشتر حتما درباره روانشناسی شخصیت بخوانید.
اختلالات شخصیت درمانهای متفاوتی دارند. اما بهترین درمان طبق نظر درمانگر بعد از ارزیابی بیمار مشخص میشود. گاهی اختلال عوامل ژنتیکی و گاهی ریشه در کودکی دارد. طبق بررسیهای درمانگر، بعد از چند جلسه مراجعه کننده شدت نشانههایش کاهش و با استمرار جلسات درمان انجام میشود. رواندرمانی و دارودرمانی توسط متخصص به صورت همزمان بیشترین بازدهی را به همراه دارد.
تمامی اختلالات شخصیت پیامدها و عوارض جدی دارند. این افراد به خود و دیگران آسیب میزنند. از لحاظ عاطفی، فکری و کاری تعادل ندارند. قابل پیش بینی نیستند و هر لحظه امکان رفتار عجیب وجود دارد. توانایی انجام درست کارهای روزمره ندارند و دیگران را از خود دور میکنند.
بامطالعه مقاله متوجه شده اید که اختلالات شخصیت متعددی وجود دارد. که هرکدام نشانه و پیامدهای به خصوصی دارد. لطفا از برچسب زدن به خود و دیگران پرهیز کنید. و تشخیص را به دست متخصص بسپارید. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت حضوری و تلفنی در خدمت شما عزیزان است. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های درج شده تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات شخصیت می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری