کاتاتونیا یا بیماری کاتاتونیک نوعی وضعیت حرکتی و روانشناختی خاص است که همراه بسیاری از اختلالات اعصاب و روان و طبی دیده میشود. از جمله این اختلالات میتوان به افسردگی، انواع اختلالات روانپریشی، اختلال دوقطبی، بیماریهای عصبی رشدی و بیماریهای نادر خودایمنی اشاره کرد. از جمله علائمی که در وضعیت کاتاتونیا بیماران را درگیر خود میسازد مواردی نظیر بهت، جمود عضلانی و انعطاف پذیری مومی شکل را شامل میشود. در ادامه این مقاله در مورد اختلال کاتاتونیا، علائم، علت بروز و نحوه درمان آن توضیحاتی را ارائه کردهایم.
کاتاتونیا یا بیماری کاتاتونیک، هیچگاه به تنهایی ظاهر نمیشود و همیشه همراه با نشانه های دیگر و یا به علت عارضه دیگر بیماری ها بروز مییابد. در بیماری کاتاتونیک فرد ارتباطش را با واقعیت از دست داده و هیچ واکنشی ندارد. از طرفی ممکن است واکنش های غیرمنتظره و عجیب داشته باشد.
کاتاتونیا، عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار داده و پردازش مغزی را مختل میکند. اولین بار یک دانشمند آلمانی در سال 1884 کاتاتونی را نام برد و آن را توصیف کرد. هنوز هم دانشمندان زیادی در این مورد به تحقیق میپردازند؛ اما ابهامات زیادی در این مورد وجود دارند
کاتاتونیا نوعی وضعیت حرکتی و روانشناختی خاص است که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روان پزشکی به عنوان یک اختلال مستقل معرفی نشده است. چرا که این مشکل میتواند به عنوان یک مشخصه در کنار اختلالات روانشناختی و بیماریهای طبی گوناگونی تظاهر پیدا کند.
از جمله این اختلالات و بیماریها باید به افسردگی، انواع اختلالات روانپریشی، اختلال دوقطبی، بیماریهای عصبی رشدی و بیماریهای نادر خودایمنی اشاره کرد. در این شرایط فرد در کنار مشکل اصلی دست کم 3 علامت از علائم زیر را نیز از خود نشان میدهد که متخصصان آنها را تحت عنوان وضعیت کاتاتونیک مشخص میکنند.
براساس اینکه علائم کاتاتونیک در چه شرایطی بروز مییابند میتوان آن ها را به 3 دسته تقسیم کرد که شامل موارد زیر هستند: