آروغ گرفتن نوزاد یکی از کارهای مهمی است که والدین باید انجام دهند و شاید این سوال برایشان پیش بیاید که لزوم این کار در چیست. وقتی که نوزادان شیر میخورند به دلیل ضعیف بودن فک هوای زیادی به معدهشان وارد میشود. هوای وارد شده به معده نوزاد میتواند برای او ایجاد ناراحتی کرده و حتی خوابش را بر هم بریزد. نوزادان به تنهایی قادر نیستند هوای محبوس شده در شکمشان را خارج کنند و برای انجام این کار به کمک نیاز دارند. یادگیری نحوه درست گرفتن آروغ نوزاد میتواند به شما کمک کند تا بی قراریهای نوزاد خود را حل کنید و جلوی دردهای شکمی او را بگیرید. علاوه بر اینها آروغ گرفتن نوزاد باعث میشود تا او بهتر و راحتتر شیر بخورد.
فهرست مطالب
برای دریافت مشاوره در زمینه آروغ گرفتن نوزاد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
آروغ گرفتن نوزاد یک روش کاملا علمی برای کمک به غذا خوردن اوست. اغلب وقتی نوزادان شیر میخورند به دلیل ناتوانی در مکیدن، حبابهای هوا به معده کوچک آنها وارد میشود. این حبابها روند شیر خوردن را مختل کرده و باعث ناراحتی نوزاد میشوند. نوزاد در این حالت گریه میکند و از خودش بی قراری نشان میدهد تا به شما بفهماند به کمک احتیاج دارد. با آروغ گرفتن نوزاد به او کمک میکنید تا هوای گیر کرده در معدهاش را خالی کند و راحت شود. برای آشنایی با مراقبت های لازم در خصوص نوزاد تازه متولد شده کلیک کنید.
1. رفع بی قراری، درد و ناراحتی شکمی نوزاد
2. کمک به شیر خوردن بیشتر نوزاد
3. کمک به نوزاد برای پیشگیری از مشکلات گوارشی بعدی او در آینده
نوزادان در آروغ زدن با هم تفاوت دارند، برخی همیشه آروغ می زنند و روزی بیشتر از یک بار به آروغ گرفتن نیاز پیدا میکنند. برخی اوقات هم چند روز یک بار یا فقط برخی اوقات به آروغ گرفتن نوزاد نیاز پیدا میشود. با کمک گرفتن از روانشناس کودک میتوانید اطلاعات بیشتری در زمینه برخورد با نوزاد خود به دست آورید. برای کسب اطلاعات در این زمینه روی مشاوره تلفنی کودک کلیک کنید.
معمولا بعد از شیر خوردن بهترین زمان برای آروغ گرفتن نوزاد است. اگر بین شیردهی وقفهای افتاد حتما آروغ نوزاد را بگیرید و بعد دوباره به او شیر بدهید. نوزادانی که مبتلا به رفلاکس هستند باید هر 5 دقیقه پس از شیر خوردن آروغشان گرفته شود.
اگر نوزاد شما علائمی همچون جمع شدن، پیچ و تاب خوردن، ناراحتی و امتناع از شیر خوردن، بیدار شدن و گریه کردن در هنگام خواب پس از شیردهی را از خود نشان داد فورا باید آروغ او را بگیرید.
روشهای زیادی برای آروغ گرفتن نوزاد وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. معمولا نوزادان با تمام روشها راحت نیستند ولی حتما یک روش وجود دارد که نوزاد شما به کمک آن بتواند بهتر باد گلو کند. برای اطلاع نحوه صحیح نحوه صحیح شیر دادن به نوزاد کلیک کنید.
این روش سنتیترین راه برای آروغ گرفتن نوزاد است. در این روش شما میتوانید بنشینید یا بایستید سپس نوزاد را بغل گرفته و سینه نوزاد را جلوی سینه خودتان نگه دارید. چانه نوزاد را روی شانهتان قرار بدهید تا به آنجا تکیه کند. زیر چانه او و روی لباس خودتان یک پارچه قرار دهید تا اگر نوزاد بالا آورد محتویات معده او لباس شما را کثیف نکند. یکی از دستهایتان را پشت نوزاد قرار دهید تا او را نگه دارد. با دست دیگرتان کمر نوزاد را به صورت دورانی ماساژ دهید و چند ضربه آرام به پشت او بزنید تا آروغ بزند.
این روش برای نوزادانی مناسب است که میتوانند سر و گردن خود را نگه دارند. در این روش ابتدا پشت به آینه بایستید، یک پارچه روی شانه خود قرار دهید تا لباستان کثیف نشود. نوزاد را طوری بگیرید که شکم او رو به روی شانه شما باشد. پشت او را بمالید تا باد گلو بزند. گاهی به آینه پشت سرتان نگاه کنید تا مطمئن شوید کودک به راحتی نفس میکشد و روی شانه شما خم نشده است.
در این روش برای آروغ گرفتن باید نوزاد را روی پای خود بنشانید به حالتی که پشتش به شما باشد. سپس یک پارچه یا پیشبند روی یقه نوزاد و پای خود قرار دهید. یکی از دستانتان را به حالت حرف انگلیسی C بگیرید و با انگشتان آن دست چانه نوزاد را نگه دارید و با کف دست سینه نوزاد را کنترل کنید. نوزاد را کمی به جلو خم کنید، بعد با دست دیگر پشت نوزاد را ماساژ دهید تا آروغ بزند. توجه داشته باشید که انگشتان یا دست شما روی گلوی نوزاد قرار نگیرد وگرنه نوزاد نمیتواند به خوبی نفس بکشد.
همان نکات اولیه روش قبلی را تکرار کنید. نوزاد را روی ران پایتان بنشانید، انگشتان خود را به حالت C در آورید و چانه نوزاد را بگیرید، با کف دستتان هم سینه نوزاد را کنترل کنید. حالا برای آروغ گرفتن به جای زدن پشت نوزاد یا ماساژ دادن کمر او، به کمک دستی که در پشت بچه قرار دارد او را آرام به شکل دورانی بچرخانید. این روش نوزاد را بسیار آرام میکند.
نوزاد را روی شکم بخوابانید. یک پارچه روی پایتان بگذارید تا شلوارتان کثیف نشود. یک دست خود را زیر سر نوزاد بگذارید و دست دیگر را پشت نوزاد گذاشته و ماساژ دهید تا آروغ بزند. مراقب تنفس و راحتی نوزاد باشید. این را هم فراموش نکنید که نباید محکم به پشت نوزاد ضربه بزنید.
آروغ گرفتن نوزاد کار چندان سختی نیست و بیشتر از چند دقیقه طول نمیکشد. البته ممکن است نوزاد شما برای آروغ زدن زمان بیشتری نیاز داشته باشد. شما بعد از مدتی متوجه عادات رفتاری نوزادشان میشوند و مدت آروغ گرفتن را خواهید فهمید. اگر نوزادتان آروغ نزد نشانه هایی از ناراحتی نداشت، فرایند آروغ گیری را متوقف کنید.
اگر با وجود انجام تمام روش های ذکر شده هنوز موفق به آروغ گرفتن نوزاد خود نشده اید، و کودک تان دچار ناراحتی نشده ممکن است گاز معده نداشته باشد. اما اگر نوزاد بی قرار بود و ناراحتی بروز داد اقدامات زیر را انجام دهید.
معمولا نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند نیازی به آروغ زدن ندارند؛ چرا که هوای زیادی را نبلعیده اند. بیشترین زمانی که آنها نیاز به اینکار دارند بعد از شیرخوردن تا شش ماهگی است. در واقع هر زمان که آنها شیر میخورند؛ بهتر است آروغ هم بزنند و نمیتوان عدد دقیقی برای آن در نظر گرفت. برای اطلاع از دلایل بالا آوردن شیر نوزاد کلیک کنید.
اگر نوزاد شما مبتلا به رفلاکس معده است؛ بهتر است هر 20 تا 30 میلی لیتری که شیر میخورد؛ آروغ او را بگیرید. از طرفی بعد از غذا به مدت 10 الی 15 دقیقه او را در حالت عمودی نگه دارید و آروغ او را بگیرید. نوزادانی که مبتلا به رفلاکس معده هستند؛ نباید در حالت خوابیده آروغ آنها را گرفت.
اگر روش هایی که در بالا توضیح داده شد؛ برای آروغ گرفتن نوزاد جواب نداد؛ او را به پشت خوابنده و شکم او را ماساژ دهید. همچنین حرکت دادن پاهای نوزاد به جلو و عقب نیز مانند وقتی که در حال دوچرخه سواری است؛ بسیار کمک کننده است. اگر در این حالت نیز او آروغ نزد؛ باید در این زمینه با متخصص مشورت کنید. برای جلوگیری از بروز دل درد نوزاد کلیک نمایید.
در مورد آروغ گرفتن نوزاد ، نکاتی وجود دارد که در صورت رعایت کردن آنها، این فرایند ساده تر خواهد شد.
آروغ گرفتن نوزاد اقدام مهمی است که مادران آن را جدی نگرفته و یا حتی فراموش میکنند. در صورتی که این موضوع میتواند اختلال جدی در فرایند گوارشی نوزاد ایجاد کند. به همین دلیل بهتر است اینکار را به صورت مداوم انجام داده و در مورد آن با یک متخصص نیز مشورت کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه آروغ گرفتن نوزاد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
چرا نوزادانی که شیر خشک مصرف میکنند بیشتر آروغ میزنند؟
چون این نوزادان هوای بیشتری را وارد معدهشان میکنند. برای حل این مشکل میتوانید از شیشه شیرهای ضد نفخ و ضد رفلاکس کمک بگیرید.
تا چه زمانی باید آروغ نوزاد را گرفت؟
معمولا تا 6 ماهگی باید این کار را انجام داد. پس از آن بچهها خودشان یاد میگیرند چطور غذا را ببلعند که هوای کمتری به معدهشان ورود پیدا کند.
آروغ گرفتن معمولا چقدر طول میکشد؟
اگر نوزاد آروغ نمیزند تا 20 دقیقه پشتش را ماساژ دهید و سپس او را بخوابانید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه صحیح آروغ گرفتن نوزاد میتوانید از یک روانشناس کمک بگیرید.
منبع: آروغ گرفتن نوزاد